top of page
Search
  • Writer's pictureGaby Ermstrang

5 tips voor het kopen van een nieuwe camera of lens

Door het vele lesgeven (basiscursus fotografie, bruidsfotografie, mentoring) wordt mij heel vaak gevraagd wat voor camera nu een goede camera is? Of ontvang ik een plaatje met, 'kan ik iets met deze lens'. Om je vragen en onzekerheden weg te nemen heb ik hier 5 tips voor het kopen van een (nieuwe) camera / lens op een rijtje gezet.


Tip 1: Welk merk moet ik kopen?

Er is geen verkeerde keuze als het om de merken Nikon, Canon, Sony gaat. Waarom kiezen wij een merk? Vaak omdat we al eerder een Nikon camera in de kast hadden liggen. Of omdat we die Canon mochten lenen van een vriend/vriendin. Als het deze merken betreft, is er echt geen verkeerde keuze die je maakt. Al deze merken zijn uitstekende camera merken. Mijn eigen keuze voor het merk Nikon is gebaseerd op het simpele feit omdat Nikon iets meer ruisreductie in zijn camera heeft. En het merk Canon heeft een mooiere natuurlijke kleurenpalet en schiet iets warmere beelden. Nikon kan dus iets meer aan in slechte lichtomstandigheden. (let op, ook de lens speelt voor lichtomstandigheden een rol). Dus gaf dit voor mij wat de camera betreft de doorslag voor dit merk. Tegenwoordig zijn die verschillen iets minder met merken onderling. Het is maar net waar jouw persoonlijke voorkeur naar uit gaat. owel Nikon als Canon als Sony kan een hoop aan als het gaat om de fullframe (camera gebouwd met grote sensor) camera. De techniek (licht driehoek) van een camera, namelijk: diafragma, sluitertijd en ISO zijn bij iedere camera hetzelfde. Dus het draaien aan deze 3 licht elementen speelt geen rol bij het uitkiezen van een merk camera. Dit is in alle gevallen hetzelfde. Alleen bij een fullframe is er een grotere sensor aanwezig dan bij een cropcamera, dus kan daardoor kan de camera bijvoorbeeld weer net meer ISO aan.


Tip 2: Ga ik voor een spiegelreflex of systeemcamera? Er wordt heel veel gezegd op het internet over de diverse soorten camera's. Wat we eigenlijk een beetje merken in de fotowereld is dat de spiegelreflex er langzaam uitgaat en helemaal over gaat in een systeemcamera. Dat is een heel technisch voordeel voor de branche. Goedkopere camera elementen ten opzichte van het robuuste van een spiegelreflex, waarmee er net geavanceerder gefotografeerd kan worden. Dit betekent ook dat de prijzen er naar liggen. Een systeemcamera is nu eenmaal duurder dan een spiegelreflex. Waar je voor een fijne crop (kleinere sensor dan bij de fullframe) camera compleet inclusief lens ongeveer tussen de 500 euro en 1000 euro kwijt bent, is dit voor een systeemcamera al gauw 2500 euro en plus. Ik ben zelf van mening dat als je beginnend bent en nog op zoek naar wat je wilt in de fotografie, je het beste af bent met een crop camera spiegelreflex. Zodra je weet wat voor soort fotograaf je bent, kan je hier je lenzen en eventuele (nieuwe) body op aanpassen.


Tip 3: Wat voor merk lenzen zijn er? Dit is een vraag die wekelijks bij mij terugkomt. Een camerabody zorgt voor jouw techniek, maar met het gebruik van de juiste lens zorg je voor het mooiste plaatje. In de wereld van de lenzen is een legio aan mogelijkheden. Sowieso zijn er ook andere merk lenzen te koop voor jouw Nikon body. Even vanaf het begin, je kan dus een Nikon body met Nikon lens aanschaffen. Maar dit is niet altijd de beste optie. Of juist goedkoopste optie. Het merk Tamron is juist een goedkoper merk op de markt. Dus dan koop je een Tamron lens, met bijvoorbeeld een Nikon of Canon vatting. Op iedere verkoop site kan je duidelijk zien waarmee die lens met welk merk compatibel is. Sony werkt vaak met converters (een extender die je tussen je lens en body schroeft) waardoor er een andere vatting, van Nikon of Canon past. Natuurlijk heeft Sony ook een mooie eigen lijn aan lenzen waaruit je kunt kiezen. Maar mocht je willen overstappen naar een ander type of merk lens, dan heeft het merk Sigma ook een uitgebreide keuze om mee te fotograferen. Ik heb zelf veel Sigma materiaal. Bijna alle lenzen die ik heb zijn Sigma lenzen. De allerbeste keuze voor een lens is een Carl Zeis lens, die heeft het best geslepen glas, waardoor je de mooiste scherpte kan creëren, maar het Sigma glas komt daar behoorlijk bij in de buurt. Vandaar mijn keuze. Maar goed, ik kan niet in jouw portemonnee kijken. Hier als voorbeeld het kostenplaatje van de verschillende lenzen:

De 85mm 1.4 van Carl Zeis kost 3000 euro. De 85mm 1.4 van Sigma kost 1100 euro en van Tamron de 85mm 1.4 kost 900 euro. Dat zijn nog eens verschillen in prijzen, toch? Maar ook in kwaliteit. Mijn voorstel is ook altijd, als je echt een bepaald soort lens wilt kopen, om te overwegen eerst te gaan huren. Bij bijvoorbeeld verkoopbedrijven als Kamera Express (google is je beste vriend) kan je ook een lens huren voor een dag. Of vraag een foto collega naar wat zij voor merk camera en type lenzen hebben en of je eens een dag mag lenen. Hierbij kom je tot het juiste en optimale resultaat van waar jij graag mee wilt fotograferen.


Tip 4: Welke lens heb ik nodig?

Stel je hebt eigenlijk die camera gekocht of overgenomen die je graag wilde. Want je wilt al tijden graag leren fotograferen. Dit was bijvoorbeeld een prachtige aanbieden, nieuw via een betrouwbare site: een Canon 1000D met kitlens. Het woord kitlens zegt het al. Het is een, met vaak goedkopere lenselementen, lens die gemaakt is om alles te kunnen fotograferen. Maar in dit geval is alles eigenlijk net niets aan kwaliteit. Je kunt ermee naar de voorstelling van je zoon/dochter en zie je veel podium want inzoomen kan net niet. Je kunt er een mooie vakantie kiek mee maken en je kunt die tuin verjaardag vastleggen. Maar nu na je basiscursus fotografie weet je dat je het net even leuker vind om portretten vast te leggen. Dan is deze kitlens het net niet. Of je wilt graag mooie macro opnames van die bloemen in je tuin vastleggen. Dat lukt met deze kitlens echt niet. Of je wilt je juist specialiseren in de natuurfotografie omdat je merkt dat je hierin helemaal je hart verliest. De kwaliteit van deze kitlens is het dan gewoon simpelweg niet. Door de goedkope lensonderdelen mis je net wat scherpte en kwaliteit. Dus ga op zoek naar een lens die hoort bij de discipline die je wilt fotograferen. Voor een mooie portretfoto adviseer ik je echt een 50mm of juist een 85mm. Of voor de zaterdagen langs de lijn een 70-200mm om heerlijk in te kunnen zoomen. Ik kan hier wel een boekwerk vol schrijven over wat welke lens nu doet. Maar dat leer ik je ook in 't Vervolg van de basiscursus. Maar laat je vooral ook adviseren. Dat mag bij mij, misschien kan dit bij een andere fotograaf, in de winkel of bijvoorbeeld bij een helpdesk als een bedrijf van Sigma. Ook deze mensen kunnen je advies geven wat je eigenlijk het beste kan gebruiken. Wat ik je ook kan aanraden is op websites zoals zoom.nl te lezen. Hierin vind je de meest prachtige foto's, inclusief instellingen. En daar leer je heel veel van. Waaronder dus, welke lens er veel gebruikt worden bij juist die foto discipline. Maar begin bij budget. Welk budget heb je voor die nieuwe lens over. Want onderschat de wereld van de fotografie niet. Een lens start al bij 200 euro en kan oplopen tot 23.000 euro (deze laatste is weer met Carl Zeis glas LOL). Dus kijk wat je over hebt om jouw fotografie werk nog leuk te maken.

Tip 5: is de manuele stand wel nodig?

JA! Ik zeg het altijd en volmondig, JA, die heb je nodig. Meer diepgang, mooiere kleuren, hoger contrast, maar ook het plezier en de wetenschap dat JIJ die foto gemaakt heb. Als je een camera gebruikt op de automatische stand, kan je net zo goed je mobiele camera gebruiken. Deze sensor is iets kleiner gebouwd en iets sneller, dus daarmee worden je foto echt wel (ook kleiner) mooier. Met een spiegelreflex op de automatische stand laat jij jouw camera helemaal voor je denken. Daarmee worden de kleuren vlak, is je scherptepunt op je foto vaak ergens anders en is je licht ook niet echt vaak heel erg mooi. Leer fotograferen in de manuele stand van je camera. Dan ben jij in controle van jouw volledige beeld. Een schilder koopt toch ook geen volledige ingekleurde canvas. Het plezier uit fotograferen licht hem volledig in het creëren van mooie creatieve beelden. Die jij hebt bedacht. Dus koop je een camera voor het kopen? Houd dan je centjes lekker in je zak en gebruik dan lekker je telefoon, makkelijk, snel en altijd bij je.


Dit waren mijn tips voor het kopen van een (nieuwe) camera en lens. Laat je niet zomaar iets 'aansmeren', lees je goed in en stel altijd de vraag, 'waarom' de camera of lens kan zoals deze het kan. Want, heb je het wel nodig?

Je komt hiermee denk ik best wel ver om je hobby een nieuwe boost te geven. En mochten er nog vragen zijn, mag je mij natuurlijk altijd benaderen. Heel veel foto-plezier gewenst!


Fotoinstellingen: Nikon ff D750 | 70-200mm F2.8 | 120mm F2.8 1/400ste ISO 200


bottom of page